Nasze babcie i dziadkowie często korzystali z jej funkcji. Nie mieli bowiem dostępu do lodówek i przechowywanie żywności na dłuższe okresy wiązało się z utworzeniem osobnego pomieszczenia do jej przechowywania. Zwykle zlokalizowane było ono w piwnicy, gdzie niska temperatura pomagała w utrzymaniu świeżości mięsa, kiełbas i przetworów. Dziś spiżarnia pełni nieco inną funkcję, jednak powoli wraca do łask. Zwłaszcza dla tych, który operują duża przestrzenią mieszkalną.
Lokalizacja spiżarni
Przedstawiamy pomysły na domową spiżarnię. Wszystko jednak zależy od tego, co zamierzasz w swojej spiżarni przechowywać i jaką ma ona tak naprawdę pełnić funkcję. Jednak jedno jest pewne. Jej lokalizacja powinna znajdować się od północnej lub północno-wschodniej części domu, czyli tam gdzie najłatwiej będzie o utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury. Dobrze jak spiżarnia nie posiada okien, a jeśli już je ma niech będą małe i umieszczone gdzieś na górze ściany. Ma to być bowiem miejsce, które magazynuje i nikt z zewnątrz nie musi go oglądać.
Jeśli spiżarnia ma pełnić jedynie funkcję kuchennego zaplecza nie będzie konieczne utrzymanie jej w okolicach samej kuchni. Umieszczone bowiem w niej przetwory czy sprzęty używane będą przez nas sporadycznie, czy maksymalnie raz dziennie. Wówczas taką spiżarnię zlokalizować możemy w piwnicy albo w okolicach garażu. Nie będziemy z niej bowiem aż tak często korzystać.
Graciarnia w domu
Zupełnie inna sytuacja ma miejsce, gdy nasza kuchnia jest mała, a szafki, które się w niej znajdują nie spełniają swojej roli. Konieczna stanie się graciarnia, gdzie znajdzie się miejsce na talerze, garnki, sztućce czy patelnie. Z tych korzystamy już o wiele częściej warto zadbać, by spiżarnia była po prostu dużą zamykaną szafą bądź osobnym pomieszczeniem, do którego wchodzić będzie się bezpośrednio z pomieszczenia kuchennego. W środku umieścić możemy niezliczoną ilość półek i kartonów oraz szuflad, które pomogą nam zorganizować cały ten bajzel. W takiej spiżarni przechowywać możemy również słoiki i butelki z sokami przygotowane w trakcie pory letniej, które z powodzeniem i smakiem wykorzystywać będziemy w mniej korzystnych porach roku.
Jeśli chodzi o cechy szczególne tego rodzaju pomieszczenia to po pierwsze nie powinno być tam za zimno. Temperatura wahać może się w granicach 15-17 stopni, konieczne jest utrzymanie odpowiedniego przepływu powietrza, by uniknąć wilgoci i namnażania się grzybów. Same ściany powinny być proste w czyszczeniu i wyłożone np. płytkami ceramicznymi. Istotna jest również jej wielkość. Najbardziej funkcjonalna stanie się ta o wielkości 5 m2.